Stoofpeertjes taart
Stoofpeertjes zijn onmisbaar tijdens de herfst en winter. En dit recept voor stoofpeertjes taart is er nu typisch één die perfect is om te maken tijdens een regenachtige dag. Stoofpeertjes hebben namelijk wel even tijd nodig om hun heerlijke, zachte, zoete smaak te krijgen. Maar dan heb je ook wat, want dit recept voor stoofpeertjes taart is écht heerlijk. En geschikt voor iedereen aan tafel. Weten waarom? We vertellen je er alles over. Of scroll direct naar beneden voor het volledige recept.
Wat maakt een peer en stoofpeer?
In 1850 was er een meneer Wildeman uit Gorinchem. Hij bracht als eerste de Gieser Wildeman peer op de markt. Deze kleine, zoetige peer is vandaag de dag de meest populaire stoofpeer. De gestoofde peertjes zijn dan ook een traditioneel en oer-Hollands gerecht. Je plukt ze van half september tot februari. Daarbij zijn stoofperen niet zomaar peren, je kunt ze namelijk niet goed “rauw” eten.
Tips voor échte Hollandse stoofpeertjes
De Gieser Wildeman is dus dé peer voor stoofpeertjes. Zeker als je de gestoofde peertjes echt op zijn Hollands wilt maken. Een ander geschikt ras is de Saint Remy uit Frankrijk. Tegenwoordig zijn stoofperen een stuk smaakvoller en zoeter dan vroeger. Dit betekent dat je niet per se suiker hoeft toe te voegen. Wij laten het in ons recept voor stoofpeertjes taart daarom ook achterwege. En voor nog meer smaak, laat je de steeltjes aan de peren tijdens het koken.
Zo maak je stoofpeertjes voor iedereen aan tafel
Normaliter kook je stoofpeertjes in zoete rode wijn of port. Dit geeft ze een intense zoete smaak en donkerrode kleur. Ook kun je de peer stoven in witte wijn of champagne, voor een fruitige en frisse smaak. Wij kiezen ervoor om de alcohol te skippen en dat smaakt net zo lekker! Met bessensap, honing, kaneel en steranijs maak je heerlijke stoofpeertjes die voor iedereen geschikt zijn.
Krijg jij ook geen genoeg van taart?
Dan is deze vanille yoghurt taart ook echt iets voor jou. Heerlijk romig door Optimel Magere yoghurt vanille met een lekkere bodem van biscuit. Super makkelijk en om je vingers bij af te likken!
Deel of mail dit recept
Vind jij dat anderen dit recept ook moeten proberen? Of wil je het bewaren voor later? Klik op onderstaande knop om het te delen of naar jezelf te mailen.
Ingrediënten stoofpeertjes taart
- 3 stoofpeertjes
- 200ml rode bessensap
- 1 el honing
- 1 kaneelstokje
- 2 steranijs
- 5 blaadjes gelatine
- 70g roomboter (gesmolten)
- 150g speculaas koekjes
- 2 el amadelschaafsel + extra als topping
- 450g Optimel Griekse Stijl Yoghurt Vanille
- 150ml Campina Langlekker slagroom (stijfgeklopt)
Stoofpeertjes taart recept
- Schil de peertjes en stoof op laag vuur met de bessensap, kaneel, steranijs en honing gedurende 90 minuten.
- Na het koken schep je de stoofpeertjes uit de pan en laat ze afkoelen. Bewaar het stoofvocht.
- Verwijder het kaneelstokje en steranijs en kook het stoofvocht in tot dit een beetje stroperig wordt.
- Week ondertussen de blaadjes gelatine in koud water.
- Maal de speculaaskoekjes en 2 eetlepels amandelschaafsel fijn.
- Schep de kruimels door de gesmolten boter en roer goed door.
- Neem een springvorm van 24 centimeter en maak hierin een bodem met het koek en botermengsel. Zet dit daarna in de koelkast om uit te harden.
- Voeg een uitgeknepen blaadje gelatine toe aan het stoofvocht. Laat smelten, roer goed door en laat vervolgens afkoelen.
- Snijd 1 van de afgekoelde stoofpeertjes in kleine blokjes. Verwijder het klokhuis en steeltje.
- Smelt 4 blaadjes gelatine in een pannetje met water op laag vuur. Schep hier de Optimel Yoghurt Griekse stijl vanille doorheen.
- Spatel tot slot de blokjes stoofpeer en de opgeklopte slagroom hier doorheen.
- Schep de yoghurt vulling op de koekdeegbodem en laat minstens 3 uur opstijven in de koelkast.
- Snijd de overgebleven stoofpeertjes in plakjes of partjes en decoreer de taart.
- Verwarm nog een keer het stoofvocht in een pannetje op laag vuur en giet dit over de taart.
- Decoreer met extra geroosterd amandelschaafsel.